28 noviembre 2012

Presentació i projecció a Elx del documental 'Algèria, el meu país'

Dijous que ve 29 de novembre, a les 20:00 hores, en l'Aula CAM tindrà lloc la presentació i projecció del documental Algèria, el meu país.

Algèria, el meu país és un treball de InfoTV sobre la història i la memòria dels emigrants valencians, sobretot del sud, a Orà i Alger i es basa en el testimoni de 30 persones que van nàixer o van viure a Algèria, la majoria fins a 1962, l'any en què va acabar la guerra per la independència i es va produir un dels més grands èxodes de la història, amb la marxa forçada del país de prop d'un milió d'europeus. I entre ells, uns quants centenars de milers d'emigrants andalusos, murcians, valencians o balears, que des de la instauració de la colònia francesa, en 1830, van trobar a Algèria la solució a la misèria crònica que patien en els seus pobles d'origen.
El passat mes de juny s'han complit precisament 50 anys des d'aquell èxode, moltes vegades dramàtic. En molts casos, aquelles persones, després de tota una vida de treball, o més encara, després d'unes quantes generacions de treball per a aconseguir el benestar i la prosperitat que buscaven, ho van perdre tot. A Algèria van deixar familiars soterrats, suors i treball, vivendes i negocis... i van tornar igual que com se'n van anar, amb una mà davant i una altra darrere. I a pesar d'això, van saber eixir avant.

El documental consta de dos parts. En la primera, els testimonis expliquen per què se'n van anar a Algèria, a què es van dedicar, com era allà la seua vida, el treball, el temps lliure,què menjaven, en quines llengües s'expressaven o com era la convivència amb la majoria musulmana que a partir de 1954 es va rebel·lar contra l'ocupació francesa. Des d'aquell moment, els valencians es van veure implicats en una guerra que va trencar per sempre el son fet realitat que va ser per a tots ells Algèria. I això és el que compta la segona part: com va ser la guerra, com la van viure i com van haver de tornar ara farà 50 anys. A més dels testimonis presencials, el documental compta amb les aportacions de 8 experts en la matèria. Entre ells, Àngela Menages i Joan-Lluís Monjo, autors dels Valencians d'Algèria, llibre en què s'ha basat una bona part del treball.



No hay comentarios:

Publicar un comentario